Nezáväzná konzultácia zadarmo

Nechajte nám prosím Váš kontakt. Radi sa s Vami porozprávame o Vašich potrebách a odpovieme na Vaše otázky. 

Prosím, zadajte tel. číslo vo formáte 0905 000 000
Prosím, zadajte email vo formáte vasemail@email.com
Investovanie do nehnuteľností v čase vysokej inflácie.

Investovanie do nehnuteľností v čase vysokej inflácie

Strašiak v podobe vysokej inflácie je tu a hon na najlepší spôsob ochrany peňazí pred ňou sa už začal. Na Slovensku je kúpa nehnuteľnosti jedným z najčastejších spôsobov ochrany hotovosti, keďže nehnuteľnosti majú za sebou 20 rokov takmer stabilného rastu. Vysoká inflácia a s ňou prichádzajúce vedľajšie efekty však môžu mať značný vplyv na rentabilitu investícií do nehnuteľností a priniesť nečakané ťažkosti pre investorov.

Nevýhoda inflácie je, že už nastala, ceny nehnuteľností už narástli a peniaze už stratili časť svojej kúpnej sily. Nerobte kvôli strate 8% kúpnej sily peňazí investičnú chybu, ktorá vás bude stáť desiatky percent.

Zmena úrokových sadzieb

Hlavným spúšťačom inflácie je stimulačná politika centrálnych bánk v podobe negatívnych úrokových sadzieb a kvantitatívneho uvoľňovania. Avšak aj centrálne banky budú musieť reagovať na vysokú infláciu postupným zvyšovaním úrokových sadzieb tak, ako sa to už deje napr. v Českej republike. Zvýšenie základnej sadzby má samozrejme vplyv aj na ceny hypoték, ktoré sa v spomínanej Českej republike za posledných 6 mesiacov zvýšili o 50% a podľa ekonómov by sa ich úroky v tomto roku mohli dostať až k 10%. Na Slovensku sa neočakáva až taký rýchly vývoj, avšak financovanie už tak drahých nehnuteľností sa môže predražiť.

Ochladenie trhu s nehnuteľnosťami

Skrz vysokú dostupnosť hypoték s nízkymi úrokovými sadzbami a nárast práce z domu počas pandémie sa domácnosti kvôli kúpe drahého bývania viac zadlžovali, čím sa priemerná cena nehnuteľností za posledné 3 roky zvýšila o viac ako 50%* a je na historických maximách. S rastúcou úrokovou mierou sa ale dostupnosť hypoték rapídne zníži, čím dopyt po nehnuteľnostiach klesne. Taktiež rekordne zadlžené slovenské domácnosti môžu mať problém so splácaním hypoték s vyššími úrokmi, čo zvýši ponuku na trhu s nehnuteľnosťami. Výsledok tejto kombinácie môže byť ochladenie trhu s nehnuteľnosťami tak, ako ho momentálne vidíme v Austrálii, či USA. Pri kúpe investičnej nehnuteľnosti sa preto oplatí byť v období vyššej inflácie obozretný.

Výnosné investovanie bez ohľadu na vývoj realitného trhu.

Výnosné investovanie bez ohľadu na vývoj realitného trhu.

Okrem inflácie nám výnos znížia aj iné náklady

Pri kúpe investičnej nehnuteľnosti a jej prenájmom treba počítať aj s nákladmi spojenými s nehnuteľnosťou. Prenájom nehnuteľnosti je pohodlné, ak sa nájomníci nemenia a so svojimi platbami nemeškajú. Avšak obmeny nájomníkov, problémoví nájomníci, či obdobie dlhšieho hľadania nájomníka silno ovplyvňuje rentabilitu nehnuteľnosti. Príchod nového nájomníka je tiež spojený s časovou a peňažnou investíciou aj do prípadných stavebných úprav, obmeny vybavenia či opravy spotrebičov. Preto pri vyhodnocovaní pôvodnej investície či výšky nájomného treba počítať aj s negatívnymi scenármi.

Aj na realitnom trhu existujú alternatívy

Investícia do nehnuteľností nemusí pozostávať len z kúpy a prenájmu. V skupine BizPartner sme počas rokov podnikania na realitnom trhu vytvorili službu VoVlastnom.sk, cez ktorú investujeme do nehnuteľností úplne iným spôsobom. Reality kupujeme pre vopred známych zákazníkov a za vopred dohodnutých podmienok ich následného predaja, čím si zabezpečujeme 100%-nú obsadenosť nehnuteľnosti, výhodnú kúpnu cenu a vopred nastavený exit. Preto je naše investovanie do nehnuteľností výnosné, ale tiež predvídateľné a chránené proti negatívnym vplyvom zmeny úrokových sadzieb, inflácií alebo ochladenia trhu s nehnuteľnosťami. 

Za 8 rokov fungovania sme prefinancovali viac ako 300 nehnuteľností a dosahujeme zabezpečené zhodnotenie na úrovni 12 až 16 % p.a.

Neurobte chybu kúpy príliš drahej investičnej nehnuteľnosti, ktorá Vám po zarátaní vedľajších nákladov a prípadnému výpadku nájmu generuje minimálny výnos. Kontaktuje nás a investujte spolu s nami výnosne, predvídateľné a bezpečne.

Výnosné investovanie bez ohľadu na vývoj realitného trhu.

Neurobte chybu kúpy príliš drahej investičnej nehnuteľnosti, ktorá Vám po zarátaní vedľajších nákladov a prípadnému výpadku nájmu generuje minimálny výnos. Kontaktuje nás a investujte spolu s nami výnosne, predvídateľné a bezpečne.

Výnosné investovanie bez ohľadu na vývoj realitného trhu.

*zdroj: https://www.nbs.sk/sk/statisticke-udaje/vybrane-makroekonomicke-ukazovatele/ceny-nehnutelnosti-na-byvanie/vyvoj-cien-nehnutelnosti-na-byvanie-v-sr

« späť na všetky články